Welcome to 50PLUS Partij Overijssel   Click to listen highlighted text! Welcome to 50PLUS Partij Overijssel Powered By GSpeech

 

 

 

 

Overijssel 

 
olasfa

Olasfa omwonenden zijn er klaar mee.

Nadat de asfaltproducent uit Olst in 1983 failliet ging, gebeurde er langere tijd niets. Totdat in 2006 de Provincie het terrein wilde saneren. Het terrein was dermate vervuild dat dit mogelijk schade aan het milieu kon aanbrengen of zelfs de IJssel in grote mate zou kunnen vervuilen. De provincie gaf opdracht om te gaan saneren. Dit duurt nu al 10 jaar. Gelukkig zijn de huidige technieken (stoomsanering) die de laatste 1 1/2 jaar gebruikt worden minder belastend voor de omwonenden dan eerder gebruikte technieken, maar toch wordt nu aal vele jaren overlast door geluid, trillingen en stank ondervonden. Ook is nog niet te voorspellen hoe lang het nog gaat duren. Initieel ging men uit van rond de 400 ton aan vervuild product wat in de grond zat, maar nu heeft men al meer dan 720 ton uit de bodem gehaald en het einde is nog niet in zicht.  

Omwonenden werden er letterlijk ziek van.

Bij de vroegere eigenaar van het bedrijf was niets meer te halen qua compensatie voor omwonenden. De provincie heeft dan ook op zich genomen om de omwonenden enigszins te compenseren. Sommige bewoners vinden deze compensatie voldoende, anderen niet. Er lopen zelfs rechtszaken en een aantal omwonenden met gevalideerde gezondheidsklachten worden uitgekocht uit hun woning.

50PLUS Overijssel volgt dit dossier nu al sinds het aantreden van de huidige fractie. Wij zijn als fractie telkenmale aanwezig bij de bewonersbijeenkomsten. En wat dan opvalt is de emotie bij de bewoners en de vaak zakelijke benadering van de Provinciemedewerkers. Tot gisterenavond. De burgemeester van Olst Wijhe was zelf aanwezig. En als geen ander wist hij op een empathische wijze de bewoners uit te leggen wat de stand van zake was. Zonder toezeggingen, maar zakelijk op een inlevende wijze. En dat leek men nodig te hebben. Ook gedeputeerde Lievers zat deze maal gezamenlijk met de inwoners in een kring. Natuurlijk is niet iedereen gelijk tevreden, maar deze keer lijkt het de goede kant op te gaan.

Wat is de mening van 50PKUS Overijssel?

Het belangrijkste is volgens ons een goede communicatie naar de omwonenden en deze lijkt nu op gang te komen. Verder verwachten wij af en toe empathie i.p.v. puur zakelijke antwoorden. Ook daar wordt nu eindelijk een begin in gemaakt. Dan de compensatieregeling. In eerste instantie was deze WOZ afhankelijk, dus mensen met een duurder huis kregen meer dan mensen met een goedkoper huis. Alsof hinder afhankelijk is van de prijs van je huis. Op aandringen, o.a. van 50PLUS Overijssel, is nu een andere methodiek gevolgd. Zoals al eerder gezegd, niet iedereen is tevreden met de hoogte van de compensatie, maar wij zijn van mening dat het een keurige regeling is. Zeker als je bedenkt dat de eigenlijke schuld niet bij de provincie ligt.
Wij zijn blij dat dit dossier nu eindelijk voor de bewoners de goede kant op lijkt te gaan. COMMUNICATIE, EERLIJKHEID EN EMPATHIE zijn de sleutelwoorden. Gisterenavond ging de fractievoorzitter voor de eerste maal met een tevreden gevoel uit de bewonersbijeenkomst weg. Nu maar hopen dat het een beetje op wil schieten met het saneren van het laatste deel van het terrein. De bewoners hebben nu wel hinder genoeg ondervonden. Het wordt tijd dat ze hun normale leven weer op kunnen pakken.

 

        

 

Volg hier Facebook van fractievoorzitter

FRED KERKHOF

Blog's van Fred Kerkhof

 

__________________________________

Agenda statenfractie 2018:

12-12-18     Presidium en PS

09-01-19      Statencommissie dag

23-01-19     Presidium en PS

27-01-19      Presidium en PS

06-02-19      Statencommissie dag

                                                                     

 

 

 

 

zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Noord-Holland Utrecht Gelderland Flevoland Overijssel Friesland Drenthe Groningen België

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech