Welcome to 50PLUS Partij Overijssel   Click to listen highlighted text! Welcome to 50PLUS Partij Overijssel Powered By GSpeech

 

 

 

 

Overijssel 

50Plus in Overijssel wil rivier de IJssel gebruiken om energie op te wekken. De partij roept de provincie daarom vandaag op om een onderzoek te starten naar deze methode. Fractievoorzitter Fred Kerkhof van 50Plus: "De IJssel stroomt onafgebroken. We kunnen die stroming gebruiken om 'blauwe energie' op te wekken. De kunst is dan om op een slim gekozen punt in de rivier een turbine te plaatsen."

Universiteit Twente

50Plus wil graag dat de Universiteit Twente een onderzoek begint naar de mogelijkheden. "Op de universiteit is een schat aan wetenschappelijke technische kennis aanwezig en ook ervaring en een goede motivatie, waarbij het mogelijk moet zijn iets van betekenis te ontwikkelen." 50PLUS  wil ook de provincie Gelderland bij het project betrekken.

Zorgen

Fred Kerkhof van 50Plus maakt zich zorgen over het huidige tempo waarbij nieuwe energieprojecten worden opgestart. "Windenergie is niet populair. Zonne-energie levert maar een beperkte bijdrage en andere mogelijkheden zoals biogas staan nog in de kinderschoenen. 'Blauwe energie' kan helpen om de duurzaamheidsdoelstellingen toch te halen."

Energie opwekken uit de IJssel.

De politieke partij 50Plus is erg enthousiast over het idee, maar het energievraagstuk lijken we er niet mee op te lossen. Zo blijkt uit een interview met werktuigbouwkundige Guus Bertels uit Nijkerk. Bertels heeft inmiddels zo'n 130 uitvindingen op z'n naam, waaronder het Whizzwheel. Het ventilatorwiel wordt toegepast in computers, maar ook in de gas- en olieindustrie in een hele grote uitvoering."Het Whizzwheel zou ook prima werken in het water om energie mee op te wekken", aldus Bertels. Het is onderhoudsvriendelijk en door de bijzondere vormgeving heel efficient. "De prestaties zijn zeker twee maal zo goed als de huidige techniek."

Langzaamstromend water
Toch denkt Bertels dat je met het langzaamstromende water van de IJssel niet zo heel veel energie kunt opwekken. “De stroomsnelheid is maar een paar kilometer per uur. Daarmee wordt zo'n project nooit rendabel.”

Bertels blijft hoe dan ook enthousiast over het idee vanuit de Overijsselse politiek. "Windenergie is ook niet rendabel, maar daar steken we met z'n allen ook miljoenen euro's subsidie in. Waarom zouden we dan ook niet investeren in waterkracht?"

Bekijk de reportage voor het hele interview met Guus Bertels en Fred Kerkhof van 50Plus.

 

Bron: RTV Oost


 

        

 

Volg hier Facebook van fractievoorzitter

FRED KERKHOF

Blog's van Fred Kerkhof

 

__________________________________

Agenda statenfractie 2018:

12-12-18     Presidium en PS

09-01-19      Statencommissie dag

23-01-19     Presidium en PS

27-01-19      Presidium en PS

06-02-19      Statencommissie dag

                                                                     

 

 

 

 

zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Noord-Holland Utrecht Gelderland Flevoland Overijssel Friesland Drenthe Groningen België

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech