Welcome to 50PLUS Partij Overijssel   Click to listen highlighted text! Welcome to 50PLUS Partij Overijssel Powered By GSpeech

 

 

 

 

Overijssel 

Woensdag 16 november was ons Statenlid Fred Kerkhof op uitnodiging van een 4tal actiegroepen te gast in Markelo. Deze actiegroepen verzetten zich tegen de komst van een drietal windmolenparken rondom Markelo. Hoe staan wij daar tegenover?

markelo

Laten we volstrekt helder zijn. 50PLUS is een voorstander van duurzame energie. Niet voor niets hebben wij vorige week een motie ingediend voor onderzoek naar "blauwe" energie uit de IJssel. Er zijn nu al vele vormen van duurzame energie; zon, biogas, aardwarmte, wind etc. en gelukkig komen er steeds meer vormen van duurzame energie bij. En dat juichen wij toe. Echter windenergie staat bij ons op de laatste plaats als er keuzes zijn. Windmolens zijn horizonvervuilend, maken lawaai en zijn subsidievreters. Windmolens vinden wij alleen acceptabel als daar draagvlak voor is bij de omwonenden. Niet voor niets hebben wij al 3 moties (mede) ingediend of gesteund waarin wij oproepen om draagkracht van omwonenden van windpark de Veenwieken te verhogen. Overijssel heeft zich gecommitteerd om in 2023 85 MW aan windenergie te leveren. De stand staat met 7 windmolens nu op 30 MW. Daar komen de windturbines in de Veenwieken nog bij. In onze omgevingsvisie zijn zoekgebieden voor windturbines aangewezen. Echter Markelo e.o. staat niet bij die gebieden. Uiteraard ben je als Provincie blij als gemeentes, in dit geval Hof van Twente, zich vrijwillig presenteren om windturbines op hun grondgebied te willen plaatsen. Zeker als dat er 12 zijn. De belofte om te komen tot de gewenste hoeveelheid in 2023 komt dan gelijk heel dicht bij.

Maar waar begin je aan als gemeente als het gros van je inwoners dat niet wil. Draagkracht is een belangrijke voorwaarde. En dat die draagkracht voor windturbines in Markelo niet aanwezig is werd ons pijnlijk duidelijk afgelopen woensdag. Het streven om energieneutraal te zijn kan ook op andere wijzes. Dus gemeente, luister naar je boze inwoners. Nu al zijn er scheuren in naboarschap zichtbaar tussen de boeren die de turbines op hun land willen (vanwege de torenhoge subsidies) en de direct omwonenden. Families spreken niet meer met elkaar, laat staan dat ze met elkaar festiviteiten willen ondernemen. De sprekers gaven diverse alternatieven aan. 50PLUS Overijssel steunt hen daarin en roept de gemeente op om zich te bezinnen.


 

        

 

Volg hier Facebook van fractievoorzitter

FRED KERKHOF

Blog's van Fred Kerkhof

 

__________________________________

Agenda statenfractie 2018:

12-12-18     Presidium en PS

09-01-19      Statencommissie dag

23-01-19     Presidium en PS

27-01-19      Presidium en PS

06-02-19      Statencommissie dag

                                                                     

 

 

 

 

zeeland Noord-Brabant Limburg Zuid-Holland Noord-Holland Utrecht Gelderland Flevoland Overijssel Friesland Drenthe Groningen België

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech